Vladimir Georgiev 28.5.11

Vladin klinikka oli Zilpan maneesilla 28.5.11. Tapahtumaa varten oli hankittu siirrettävä pyöröaitaus (piilomainos: jota Päivi myös vuokraa, 70 € viikko muistaakseni, kannattaa kysäistä jos kiinnostaa)

Paikan päällä oli useampi kymmenen katsojaa sekä kuusi erilaista hevosta. Kaikkien kanssa työ aloitettiin maasta käsin. Vladilla oli selkeä systematiikka, jonkan mukaan hän eteni, toki soveltaen hevosen mukaan. Jos hevonen oli alussa kovin energinen ja keskittymiskyvytön, ensin juoksutettiin hevosta ympäri aitausta. Kun sirkusruoska paukahti ekan kerran, pari tätiä meinasi tippua jakkaroiltaan ja kahvion täti luuli, että nyt siellä aletaan ampumaan! Noh, sitten seuraavaksi olivat vuorossa talutusharjoitukset. Hevosen piti pysähtyä, kun ihminen pysähtyy, lähteä liikkeelle, kääntyä ilman että naru olisi kiristynyt. Jos hevonen ei seurannut taluttajaansa moitteetta, sitä seurasi nopea muistutus. Peruustus narua ravistamalla tai nopea nyppäisy narusta. Ja taas jatkettiin kunnes sujui.

Tämän jälkeen oli vuorossa hevosen niskan ja kaulan taivuttelu molemmille sivuille, tavoitteena rentouttaa ja notkistaa hevosta, samalla tehtävä mittasi hevosen kuuliaisuutta. Vlad myös pyysi hevosia laskemaan turpaansa kohti maata, tässä tehtävässä oli aiheena hevosen kuuliaisuus ja luottavaisuus. Pienellä ympyrällä väistätettiin hevosta niin, että vasen käsi johti ja oikea antoi vauhtia kylkeen koskemalla tasaisessa tahdissa. Ihmisen piti pyöriä paikoillaan hevosen pyöriessä ympärillä. Tässäkin oli aiheena notkeus ja kuuliaisuus.

Satulaan totutus alkoi huovan laitolla, useampaan otteeseen, sitten sama satulan kanssa. Tavoitteena hevosen kulkeminen rentona liinassa satulan kanssa eri askellajeja. Vladilla on myös tapana totuttaa hevoset kuolaintuntumaan, sitomalla sisäohja ulko-ohjaa kireämmälle, jolloin hevonen on oikeassa asetuksessa sekä sen on helppo seurata kouluttajaansa. Sitten olikin vuorossa roikkuvat säkit satulaan ja lisää juoksutusta. Vlad kertoi olevansa liian vanha kopsahtelemaan jatkuvasti alas satulasta, kuten nuoruudessaan laukkaradoilla. Joka vuoden elokuussa oli vuorossa hevosten alkuratsastus. Selkään - kops - selkään - kops - selkään - kops. Hän onkin todennut, että asian voi tehdä huomattavasti helpommaksi valmistemalla hevosen kunnolla ennen ratsastajan kiipeämistä selkään. Hevonen ymmärtää ohjastuntuman ja hyväksyy painon selässää. Vlad myös opettaa hevosensa pysähtymään / hiljentämään viheltämällä. Alkuratsastus tapahtuu ympyröillä. Vasta kun hevonen toimii siinä, on vuorossa suoraan ratsastus.

Kurssi oli erittäin mielenkiintoinen. Suosittelen erilaisten kurssien seuraamista kaikille hevosihmisille, seuraavaksi pohdittiinkin Kari Vepsää. 

Pahoittelen huonolaatuisia kuvia. Syytän Nokian kännykkää, voi käyttäjässäkin vähän vikaa olla.

Reija

 

 

 

 

 

Kouluttajaa odotellessa. Gerpsi oli ohjannut Lampaluotoon Isoniityntielle. Zilpa taas on Isoniituntiellä.